Personeelsbijeenkomst PPO Rotterdam in het teken van inclusief onderwijs

Op dinsdag 25 maart kwamen alle PPO collega’s samen voor een bijeenkomst over inclusief onderwijs. Maar wat betekent inclusief of inclusiever onderwijs, zoals het ministerie dat in 2035 bereikt wil hebben? In de kern gaat het erom dat kinderen thuisnabij samen naar school kunnen. Dat vraagt om veranderingen in ons denken en doen. Op 25 maart hebben we ons daarom laten inspireren door de verhalen van Bert Wienen en Sofie Sergeant.

Bert Wienen vindt dat we in het denken over inclusie niet langer het kind als uitgangspunt moeten nemen. We zijn continu bezig ons af te vragen wat dit individuele kind nodig heeft en stellen bovendien de verwachtingen aan kinderen steeds verder naar beneden bij, meent Wienen. “Inclusief onderwijs moet starten bij de vraag hoe je goed onderwijs biedt aan de hele populatie van je school. Starten bij de context dus in plaats van bij het individu. Uitgaan van een pedagogische relatie waarin we de verwachtingen zo hoog mogelijk houden. Dát is inclusief onderwijs.”

Wil je meer weten over de visie van Bert Wienen, kijk of luister dan eens deze Tjipcast: https://youtu.be/RBo6fvbMsiU

Ook Sofie Sergeant gaf een warm pleidooi voor inclusieve pedagogiek: wat je aanbiedt als aanpassing voor een individuele leerling beschikbaar maken voor alle leerlingen. Inclusie gaat niet over talloze losse aanpassingen voor individuele leerlingen, maar over ons voorbereiden op en omgaan met verschillen. Ze daagt iedereen uit om vooral te zoeken naar structurele oplossingen die voor alle leerlingen helpend zijn.

Wil je meer weten over de visie van Sofie Sergeant, dan is haar boek ‘Perspectieven op inclusief onderwijs’ zeker een aanrader.

Pagina delen: