Nieuws uit de wijk – Mark Mieras op bezoek

Mark Mieras op bezoek in Hillegersberg-Schiebroek: 16 september 2020

Wat een geluk! Net vóór dat alle strengere maatregelen weer in gingen, was wetenschapsjournalist Mark Mieras nog te gast in de Goede Herderkerk in Rotterdam.

Mark Mieras was daar voor de startbijeenkomst schooljaar 2020-2021 vanuit het project ‘IJzer smeed je als het koud is’. Een wijkinitiatief van alle 19 basisscholen in de Rotterdamse wijken Hillegersberg-Schiebroek. Mieras volgde Kees van Overveld en Hans Kaldenbach op, die de afgelopen 2 jaren vanuit het project het schooljaar mochten openen.

Keurig op anderhalve meter afstand en in twee groepen, nam Mark Mieras leerkrachten van de 19 scholen mee in de wereld van het brein. Iedere brein is verschillend. Dat vormt soms een uitdaging voor de leerkracht, maar deze verschillen zouden meer gekoesterd mogen worden. Deze verschillen zijn namelijk nodig als mensheid om samen te overleven.

Hij vertelde over wat het brein nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Wat de impact is van muziek, beweging en buitenspelen. Dat plezier bij het leren zo belangrijk is. De hormonen die dan vrijkomen, zorgen er steeds voor dat we daar nog veel meer van willen!

De aanwezige leerkrachten werden uitgedaagd om samen met de leerlingen te durven gaan falen, nieuwsgierig te zijn, in het moment te zijn, de interactie aan te gaan en zich over te geven. Ongemak hoort namelijk bij leren.

Het project ‘IJzer smeed je als het koud is’ heeft tot doel het verminderen van gedragsproblemen binnen de wijk. Scholencoaches Irma Bergmans en Danny Bras vertalen dit graag naar het verbeteren van welbevinden van alle betrokkenen. Om het ongemak bij het leren te stimuleren, het leerplezier te bevorderen én om te zorgen dat er zoveel mogelijk endorfine vrijkomt, bieden zij al ruim tweeënhalf jaar verschillende activiteiten voor medewerkers van de 19 HiS-basisscholen. Zo verzorgen zij o.a. inspiratiebijeenkomsten voor kartrekkers en kindercoaches, workshops Verbindende Communicatie, intervisie voor leerkrachten en nodigen zij inspirerende gastsprekers uit.

Pagina delen: