Blog Nicole Teeuwen

 

Nicole Teeuwen, directeur van PPO Rotterdam, deelt in dit blog haar ervaringen en inzichten over passend onderwijs en gerelateerde onderwerpen.

 

 

 

Zonnig

 

 

Herken je dat? Het gevoel van de wind in je rug, het gevoel dat de dingen lekker lopen en dat je de wereld aankunt? Dát fijne gevoel heb ik de laatste weken steeds meer. Ons samenwerkingsverband lijkt steeds meer haar weg te vinden. Processen, overleggen, vraagstukken: naar mijn gevoel valt het allemaal op zijn plek. Tel daar het zonnetje van de afgelopen periode bij op en je snapt mijn gemoedstoestand.

 

Zo vlak voor de zomervakantie is er een moment van terugblikken. Ik heb het afgelopen jaar een aantal keer geschreven over tegenwind. De combinatie van onderwijs en zorg, maar ook de hoge werkdruk in het primair onderwijs zijn lastige onderwerpen. Onderwerpen die we overigens niet uit de weg gaan. Op dit moment doen we samen met de gemeente onderzoek naar de knelpunten in de combinatie onderwijs en zorg en leerkrachten proberen we op het thema passend onderwijs te ontzien door bijvoorbeeld directe inzet van meer handen in de klas vanuit het basisbudget.

 

Iets wat mij weer terug brengt naar het zonnetje, want wat is er het afgelopen schooljaar weer veel moois gerealiseerd in het Rotterdamse onderwijs! Denk bijvoorbeeld eens aan alle projecten die er in de wijken zijn gerealiseerd met de professionaliseringsgelden. Of aan pilots als Passend Ommoord, Hoogvliet en KID die positief zijn geëvalueerd en een vervolg krijgen. Prestaties die ook buiten het Rotterdamse niet onopgemerkt blijven. En neem nu een van onze laatste successen: het van de gemeente overnemen van de toeleiding naar vergoede dyslexiezorg per 1 januari 2018. Ook weten we elkaar steeds beter te vinden en zijn we in staat vlot te handelen wanneer we problemen signaleren. Zo is er sinds kort de Krokusgroep, een arrangement van de gemeente dat in overleg met ons tot stand is gekomen. Waar leerlingen met een zorgbehoefte tóch onderwijs kunnen volgen. Vergis je niet, er valt nog veel te winnen. Het is ook geen peulenschil: een brug slaan terwijl je erover loopt. Toch voel ik aan alles: we zijn op de goede weg.

 

Reikhalzend kijken we nu uit naar de wijkplannen die deze maand worden ingediend. Plannen waarin de doelen voor het volgend schooljaar staan opgetekend. En ik denk met veel plezier aan de reeds geplande heisessie waarin we met de besturen de visie op SO en SBO zullen evalueren. Mooie perspectieven voor de start van komend schooljaar. Maar nu eerst nieuwe energie opdoen.

Vanaf deze plek wil ik iedereen bedanken voor de tomeloze inzet van het afgelopen jaar. Ik wens je een fijne vakantie en hoop dat we volgend jaar met elkaar verder kunnen bouwen aan een zonnige toekomst voor alle Rotterdamse kinderen. Zorgen dat ook zíj de wind in de rug voelen, dat zíj merken dat de dingen lekker lopen en dat zíj de wereld aankunnen.